Onderhoudstips voor onderhoud van gestoffeerde meubelen

MANCAVEonlinelogo

Onderhoudstips voor onderhoud van gestoffeerde meubelen 

Gestoffeerde meubelen hebben afhankelijk van het model en uitvoering product- en modelgebonden eigenschappen. Deze kunnen ook tijdens het gebruik verschillende uitwerkingen hebben. Bij de meeste gestoffeerde meubelen is het daarom niet te vermijden dat deze meubelen gereinigd moeten worden. Goede reiniging en onderhoud verhogen de gebruikswaarde van uw gestoffeerde meubelen.


Er is een verschil tussen onderhoud en reiniging
Onderhoud (is voor alle soorten van bekleding van toepassing). Dit is te vergelijken met het dagelijks verzorgen van het lichaam van de mensen. Dat wil zeggen dat vervuiling, die in het dagelijks gebruik ontstaat (stof, vervuilingen door contacten enz.) moet worden verwijderd en wel door regelmatig te zuigen met een lichte stofzuiger (geringe zuigkracht) en aansluitend af te borstelen met een zachte borstel met de strijkrichting mee. Bovendien moet de bekleding van tijd tot tijd met een vochtige - niet te natte - zeem afgenomen worden, omdat in ruimtes met centrale verwarming de luchtvochtigheid vaak veel te laag is. De vochtigheid houdt de vezels elastisch en heeft een positieve uitwerking op de houdbaarheid van de bekleding.


Bij zit- of rugkussens voorzien van een losse hoes kan plooivorming ontstaan. Om plooivorming dan wel vormverlies te voorkomen moeten meubelen die voorzien van lossen rug- en zitkussens regelmatig worden opgeschud. Stoffen zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen, speelgoed, nagels van huisdieren e.d.


Reiniging
Dit is alleen nodig bij buitengewone vervuiling, bijvoorbeeld bij kleine ‘ongelukken’, die in een huishouding voor kunnen komen (omvallen van drinken, eten, bloed enz).

Vlekverwijdering
Het verwijderen van vlekken is in principe het werk van gespecialiseerde bedrijven. Als u wel zelf uw vlekken wilt verwijderen, dan dient u rekening te houden met het volgende: Grote vervuilingen, bijvoorbeeld etensresten kunt u het beste met een lepel of achterkant van een mes verwijderen. Ingedroogde vlekken in geen geval met de vingernagels eruit proberen te krabben, omdat het gevaar bestaat dat de vezels van de stof hierdoor worden beschadigd. Vloeistoffen kunnen het beste met een absorberende doek worden verwijderd, u mag echter alleen maar deppen, niet wrijven!

Aansluitend is het zinvol te proberen om de bekleding met lauwwarm water (ca. 30 C°) met een ph-neutrale shampoo of wasverzachter schoon te maken. In ieder geval nooit reinigen met een huishoudreiniger, omdat de zuren de vezels van de stof beschadigen. Belangrijk is het om de vlek niet erg nat te maken om waterkringen te voorkomen en werk van de rand naar het midden toe om de vlek niet groter te maken en te vermijden dat er kringen ontstaan. Als u een reinigingsmiddel wilt gebruiken, dan is het zinvol om niet direct de vlek te bewerken.


Probeert u het eerst op een niet zichtbare plaats om te kijken of de kleur goed blijft. Gebruik hierbij een witte, zachte doek die in het reinigingsmiddel is gedept. Zijn er speciale reinigingsvoorschriften aangegeven (bijvoorbeeld als er een vlekkenbescherming op de stof is aangebracht) dan moet hier wel rekening mee worden gehouden tijdens het reinigen. De reiniging is in de regel gemakkelijk en zonder al te veel druk uit te voeren. Na het verwijderen van de vlekken moet de gehele bekleding, van naad tot naad, met een vochtige doek worden behandeld om kringen in de stof te voorkomen. Vervolgens moet men met een droge doek het aangebrachte reinigingsmiddel verwijderen en de
Pooltjes weer omhoog borstelen. Voor het gereinigde meubelstuk weer in gebruik genomen kan worden moet het helemaal droog zijn. Na het drogen kan de pool met een stofzuiger afgezogen en met een zachte borstel nogmaals geborsteld worden.


Belangrijk!
Het schoonmaken van hardnekkige vlekken zal men over het algemeen aan een vakman over moeten laten. Net zoals het compleet reinigen van uw meubelen is het aan te bevelen dit door een professioneel bedrijf te laten doen. De slijtvastheid, levensduur en schoonheid van een platweefsel (waarbij de garens haaks op elkaar staan) wordt positief beïnvloedt door regelmatig te reinigen en door ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in de woonkamer niet te laag wordt.


Ook willen wij u over de bekleding „platweefsel” enige informatie en tips geven over de materiaal ge¬bonden eigenschappen van deze stof en het onderhoud hiervan.

Pillingvorming (knoopjesvorming) is normaal en ‘warentypisch’ bij alle stoffen en kan door drie oorzaken ontstaan:
• Door het loslaten van kleine vezeldeeltjes en het samenklitten van losse vezels tijdens het gebruik;
• Door vreemde vezels van kleding. Hier verankeren zich losse vezeldeeltjes van de kleding aan de vezels van het bekledingsmateriaal;
• Door huisstof dat zich op de bekleding hecht als deze niet regelmatig wordt schoongemaakt.
In het begin kan de bekleding eenmalig gaan pillen. De houdbaarheid en slijtvastheid van de geweven stof wordt hierdoor niet beïnvloed. Het is mogelijk de pilling af te scheren met een speciaal hiervoor ontwikkeld scheerapparaat.


Lichtechtheid
Het is zo dat elke soort bekleding bij direct zonlicht in meer of mindere mate gaat verkleuren. Het is daarom aan te bevelen om er voor te zorgen dat uw meubelen niet in direct zonlicht komen te staan. Wanneer u uw meubel dichtbij een verwarmingsbron plaatst kan er ook verkleuring plaatsvinden. Dit is het geval bij stoffen van natuurlijke materialen, synthetische stoffen en leder.


Constructie & hardheid
Gestoffeerde meubelen hebben afhankelijk van het model en uitvoering product- en modelgebonden eigenschappen, die ook tijdens het gebruik verschillende uitwerkingen kunnen hebben.


Wat zijn constructiegebonden verschillen in hardheid van de zitting? Men kan hardheidsverschillen in een stoffering onderscheiden. Doordat de bank constructiegebonden is vervaardigd, kan de hardheid van de zitting verschillen. Een zitting is in de regel uit de volgende drie delen samengesteld: ondervering - kernpolyether - zachte polyether.

Bij gestoffeerde meubelen die op hetzelfde moment worden geproduceerd, worden alle elementen van dezelfde vullingopbouw voorzien. Worden echter binnen een groep verschillende geometrische modellen geproduceerd, dan is de fabriek gedwongen verschillende soorten van vullingopbouw te gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor longchairs, hoekelementen, aansluitende poefen of hockers, of afsluitelementen. Dit gebeurt door verandering in de ondervering of door het veranderen van de kernpolyether. Door het monteren van verschillende onderveringen bijvoorbeeld nosagveren, singelbanden, houten veringlijsten ontstaan binnen een groep verschillen in hardheid in de zitting. Dit wordt gezien als een constructiegebonden hardheidsverschil en is geen gegronde klacht.


Nieuw geleverde meubelen doorlopen een proces, dat men in vaktermen inzitten noemt. Hieronder wordt verstaan, dat de zachte polyether, de kernpolyether en de ondervering tijdens het gebruik altijd iets afnemen in hardheid. Dat betekent dat de vulling tijdens het gebruik zachter wordt en zich aan het lichaamsgewicht aan zal passen.


Deze verandering vindt bij elke vulling plaats en is als een normaal, gebruiksgebonden verschijnsel te zien. Om geen grote hardheidsverschillen tussen de verschillende elementen te krijgen, is het belangrijk om in het begin als de meubelen in gebruik worden genomen alle elementen gelijkmatig te gebruiken. Als hier geen rekening mee wordt gehouden, is het niet te vermijden dat binnen de verschillende elementen een verschil in hardheid zal ontstaan.


Belangrijke aanbevelingen voor onderhoud van houten meubelen

• Hout is een levend materiaal, het zet uit en krimpt onder invloed van de luchtvochtigheid. Het zogenaamde ‘werken van hout’ noemt met dit. Belangrijk is dan ook de luchtvochtigheidsgraad in het vertrek waar het meubelstuk zich bevindt.

• De ideale luchtvochtigheidsgraad schommelt tussen de 40% en 60%. Bij een hogere of lagere luchtvochtigheid zullen de meubelen gaan scheuren. De luchtvochtigheid kan sterk dalen in de winter als gevolg van het verwarmen van uw woning. Probeer de luchtvochtigheid, d.m.v. bijvoorbeeld waterreservoirs aan de verwarming, op peil te houden.

• Om onnodige druk op de verbindingen te voorkomen, raden wij u aan de meubelen op een vlakke ondergrond te plaatsen

• De meubelen kunnen het beste niet direct bij een warmtebron of in direct zonlicht geplaatst worden. Eveneens wordt het plaatsen nabij een airco afgeraden.

• Bij het verplaatsen van de meubelen raden wij aan deze eerst uit te pakken om zo schade aan het meubel en/of uw vloer te vermijden.

• Onder pannen, bekers etc. raden wij aan onderzetters te gebruiken.

• Indien er vloeistof gemorst wordt, deze zo snel mogelijk afnemen met een droge, stofvrije doek, totdat het oppervlak droog is.

• Decoratie zoveel mogelijk verplaatsen om plaatselijke verkleuring te voorkomen.

• Leg tijdens het schrijven en/of knutselen een onderlegger op het blad om beschadigingen aan het oppervlak te voorkomen.

• Het gebruik van beschermingsmateriaal, zoals vilt, wordt aangeraden om uw vloer te beschermen.

• Het kan voorkomen dat uw meubelstuk de karakteristieke hout geur draagt. Dit zal met een week of twee veelal verdwijnen. Ventilatie versnelt dit proces.

• Deze meubelen zijn ontwikkeld en getest op inpandig gebruik. Deze zijn niet geschikt voor commercieel gebruik. Bij eventueel commercieel gebruik of gebruik in de buitenlucht vervalt iedere vorm en/of aanspraak op garantie.

 

Waar ben je naar op zoek?

Winkelwagen